• October 23, 2014

Outdated 1960s home gets 21st century makeover

Print
Font Size:
Default font size
Larger font size

Posted: Saturday, January 11, 2014 4:30 am

MINNEAPOLIS — On the outside, Robyn Abear and Steve Etzell’s home still has some of its original 1960s features, including its distinctive mansard-style roof.

But inside, the look is 21st century: Hot rolled steel covers a workstation, textural gray flannel encases the foyer closet and a crisp white-on-white kitchen is outfitted with Ikea cabinets. From the living room, you can see clear to the rear of the house and beyond to the Westwood Hills nature area bordering their back yard.

After a two-part renovation, the Abear-Etzell home in St. Louis Park, Minn., is no longer stuck in the ’60s. Now the interiors boast an open, modern aesthetic, and the couple and their two children feel more connected to one another — and to nature.

“It truly feels like a new house,” Abear said. “I wouldn’t want to change a thing.”

When the couple bought the two-story home in 2004, they chose it for the neighborhood, its four bedrooms and big yard, and were eager to make lots of changes.

“The home was in good shape and well-built,” Etzell said. “We knew we would do some renovating — it was just a matter of how much and when.”

The main-floor layout consisted of compartmentalized rooms finished with dark stained woodwork and beige carpeting. The kitchen was walled off from the rest of the house. And the best view of the nature area was from a small window above the kitchen sink.

Revamping their home

After living in the house a few years, the couple decided they wanted to do much more than just paint the kitchen and install new cabinets. They were drawn to modern architecture and “a clean, uncluttered look,” Abear said. They researched architectural firms and discovered that Geoff Warner of Alchemy Architects in St. Paul, Minn., was a good fit. “We liked Geoff’s aesthetic and modern sensibility,” Abear said, “and his philosophy that you have to use expressive materials to make it nice.”

The couple asked Warner to revamp the kitchen first, and draw up a design for the rest of the main floor for a later phase. “I’m a software engineer,” Etzell said. “I was interested in a design that’s less about bells and whistles and more about how it works.”

Warner came up with several plans, including one that required knocking down four walls and opening up the kitchen/dining area to the living room.

“We had to renovate both the living room and kitchen at the same time if they wanted both spaces to share the light and views,” Warner said.

By removing some walls, Warner’s design turned a rarely used formal dining room, the kitchen and a casual eating area into one multifunctional mega-kitchen. “We went for the most dramatic solution that altered the house,” Abear said. “It created space for the big island we always wanted.”

The 12-by-4-foot island, topped with stainless steel, anchors the new rectangular-shaped kitchen and dining area, which faces the back yard.

Bryan Carpenter, a designer at Alchemy, placed four standard windows in a row, ribbon-style across the back wall.

“It emphasizes the linear shape of the room and the great view of the wetlands in their back yard,” Carpenter said. The couple also was able to incorporate appliances they previously had bought, along with minimalist white Ikea cabinets accented with sleek steel pulls.

Carpenter also designed a modern version of a pot rack — an overhead shelf suspended above the island made of industrial steel tubes supporting a perforated steel shelf.

The renovated kitchen is no longer closed off, but opens to the living room. To divide the two spaces, Warner designed a workstation that doesn’t block the view of the back yard, but provides a computer desk and other storage. The side of the station facing the living room is covered with hot rolled steel. “The rolled steel had the industrial look we liked and was cheaper than wood,” Etzell said.

The kitchen is the hub of the new open spaces, which are tied together by white oak floors and light pine trim. “Now families spend more time cooking and socializing around the kitchen,” Warner said. “The 1960s houses were less formal than the 1940s houses. And houses today are even less formal than in the 1960s.”

Warner infused one-of-a-kind design elements into other outdated parts of the home.

Next phase

Part two of the renovation, completed this month, erased any remnants of the dark age. It involved gutting and rebuilding the second-floor master wing and drawing in more natural light. The new clean-lined contemporary bedroom is defined by white oak floors and sleek white wardrobe cabinets.

The vaulted white- and gray-tiled master bathroom features a space-saving door-less shower straight out of Dwell magazine, with the floor slightly sloped to drain water. Warner added a skylight in the hallway, and the bathroom doors have translucent glass to capture more light.

“The design is minimalist, but expressive with a warm, tactile quality,” Warner said.

Abear and Etzell both grew up in small towns surrounded by nature and are pleased that Warner’s renovation.

“When we were eating dinner, our son pointed to a great horned owl that had just landed in a tree 50 feet away,” said Abear. “We never would have seen it in the old kitchen.”

More about

More about

Rules of Conduct

  • 1 Keep it Clean. Please avoid obscene, vulgar, lewd, racist or sexually-oriented language.
  • 2 Don't Threaten or Abuse. Threats of harming another person will not be tolerated. AND PLEASE TURN OFF CAPS LOCK.
  • 3 Be Truthful. Don't knowingly lie about anyone or anything.
  • 4 Be Nice. No racism, sexism or any sort of -ism that is degrading to another person.
  • 5 Be Proactive. Use the 'Report' link on each comment to let us know of abusive posts.
  • 6 Share with Us. We'd love to hear eyewitness accounts, the history behind an article.

Welcome to the discussion.

Entertainment Events